Güvenli Alışveriş
Online alışveriş, internet veya mobil veri bağlantısıyla fiyatları karşılaştırmanın, kelepir ürün bulmanın ve her yerden tasarruf etmenin harika bir yoludur. Fakat popülaritesi arttıkça, daha fazla insanın, paranızı dolandırmaya veya kart bilgilerinizi çalmaya çalışmasıyla riskler de artmaktadır. Neyse ki, birkaç basit kurala uyarsanız, güvenli ve emniyetli bir çevrimiçi alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu yazıda açıklanacak başlıklar sırasıyla;
Online alışveriş güvenliği ipuçları
Bunlar, her gün kullanabileceğiniz güvenli bir şekilde Online alışveriş yapmanın gerçekten basit yollarından bazılarıdır:
1. Yasal olduklarından emin olmak için perakendecileri online olarak araştırın.
2. Web sitesinin güvenli olduğundan emin olun.
3. Haklarınızı ve şirketin iade politikasını bilin.
4. Yazılım ve virüs korumanızı güncel tutun ve çevrimiçi hesaplar için güçlü parolalar kullanın.
5. Herkese açık Wi-Fi kullanmayın. Standart veri bağlantınız daha güvenlidir.
6. Akıllı olun. Bir anlaşma gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa, muhtemelen gerçek değildir.
Rehberimizin geri kalanında bu ipuçları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
İnternette nasıl güvenli alışveriş yapılır?
Web sitesini ve satıcıyı araştırın
İnternette alışveriş yapabileceğiniz binlerce web sitesi var ve bunların çoğunda binlerce bağımsız satıcı var. Bunların çoğu tamamen meşru, ancak hileli olanları tespit etmek biraz araştırma gerektiriyor.
Daha önce kullanmadığınız bir web sitesini kullanıyorsanız, herhangi bir olumsuz geri bildirim alıp almadıklarını görmek için online olarak araştırın.
Daha iyi bilinen e-ticaret web siteleri kesinlikle daha güvenilirdir, ancak eczacılık saldırılarına karşı savunmasız olabilir. Bunlar hakkında daha sonra daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Şüpheniz varsa, CompaniesHouse'u veya finansal hizmet şirketleri için Financial Conduct Authority (FCA) kaydını kontrol edin.
İade ve sahtecilik
Üst Öneri:
Pahalı bir ürün satın alıyorsanız, yetkili bir distribütör veya satıcı kullandığınızdan emin olmak için üreticilerin web sitesini kontrol edin.
Online olarak ürün satın almadan önce öğrenmeniz gereken bazı bilgiler de var.
Teslimat ne kadar sürer ve ürün nereden gönderilir? İstanbul ya da Ankara merkezli bir satıcı, ürün stokta mevcutsa bir hafta ile 10 gün arasında teslimat yapabilmelidir.
İade politikası nedir? Birine sahip değillerse, şüphelenmelisiniz. Satıcı sizi dolandırmaya çalışmasa bile, bir şey teslim edilmezse veya bozulursa, politikanın ne olduğunu bilmek size yardımcı olacaktır.
Ayrıca taklit ürünler satmak için büyük bir çevrimiçi pazar var. Elinizde ürün varken bile bunları fark etmek zor olabilir. Ancak bunun farkında olmak ve gerçek şeyin neye mal olacağını araştırmak, size bir teklifin ne zaman gerçek olamayacak kadar iyi olduğu konusunda bir fikir verecektir.
Bir web sitesinin güvenli olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Kart bilgilerinizi her zaman güvenli web sitelerine kaydedin. Güvenli bir şekilde alışveriş yaptığınızı bilmek için aşağıdaki işaretlere dikkat edin. Unutmayın, bu yalnızca sitenin güvenli olduğu anlamına gelir, satıcının dürüst olduğu anlamına gelmez.
Kilit simgesi - Web sitesi adresinin yanındaki adres çubuğunda bir ‘asma kilit’ olmalıdır.
Web sitesi adresi - Bu, https: // ile başlamalıdır. S, (Secure) güvenli anlamına gelir.
Yeşil adres çubuğu - Bazı tarayıcılarda ve web sitelerinde adres çubuğu yeşile döner.
Geçerli sertifika - Kilit simgesine veya adres çubuğunun hemen soluna tıklarsanız, site sertifikasındaki bilgileri görmeniz gerekir. Bu size siteyi kimin kaydettiğini söylemelidir. Bir sertifika hakkında uyarı alırsanız, web sitesinden kaçının.
Online güvenlik
Online ortamda kendinizi güvende tutmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.
Yazılımınızın ve anti-virüs korumanızın güncel olduğundan emin olun. Güncellemeler genellikle sizi ve cihazlarınızı dolandırıcılardan ve çevrimiçi suçlulardan korumaya yardımcı olan değişiklikleri içerir.
Çevrimiçi hesaplarınız için her zaman büyük harf, küçük harf, sayı ve özel karakterlerin bir kombinasyonunu kullanarak güçlü parolalar seçin. Bir cümle veya cümle kullanmak iyi bir uygulamadır.
Wi-Fi güvenliği
Kullandığınız internet bağlantısının güvenli olduğundan emin olun. İnternetten alışveriş yapmak için kafelerde, alışveriş merkezlerinde ve diğer yerlerde herkese açık Wi-Fi kullanmayın, internet bankacılığını veya kişisel bilgilerinizi göndermenizi gerektiren başka herhangi bir şeyi kullanmayın.
Bunun nedeni, halka açık Wi-Fi'nin genellikle güvensiz olmasıdır; bu, bu ağlara bağlıyken gönderdiğiniz tüm bilgilere dolandırıcılar tarafından erişilebileceği anlamına gelir. Sıradan mobil verileriniz bile halka açık Wi-Fi'den daha güvenlidir.
Online alışverişin en güvenli yolu
Hatırlatma:
Ödeme yaparken kendinizi korumak çok önemlidir. Sahte bir satıcıdan satın alırsanız sadece para kaybedebilirsiniz, ancak kişisel bilgileriniz (Kredi kartı bilgileri gibi) çalınırsa çok, hatta her şeyi kaybedebilirsiniz.
Online satın aldığınızda birçok banka ve inşaat şirketleri, iki faktörlü yetkilendirmeyi (2FA) içeren ekstra güvenlik ekliyor.
Bu, çevrimiçi bir ödeme sırasında satın almayı yapan kişinin siz olduğunuzu kanıtlamak için fazladan bir güvenlik düzeyinden geçmeniz gerektiği anlamına gelir.
2FA'nın en yaygın biçimi, hesaba kayıtlı telefon numarasına kısa mesajla gönderilen tek seferlik bir koddur. Bununla birlikte, bir güvenlik sorusu, mobil bankacılık uygulamanızda oturum açma veya parmak izi taraması da içerebilir.
Bir şeyler ters giderse ne yapmak gerekir?
Kartla ödeme yaptıysanız ve satıcının yanıtından memnun değilseniz veya yanıt almadıysanız, kart sağlayıcınızla iletişime geçin.
Dolandırıcılık veya ihmalkarlık yapmadığınız sürece, kart bilgileriniz bir suçlu tarafından dolandırıcılık yapmak için çevrimiçi olarak kullanılıyorsa, genellikle paranızı kart şirketinizden geri alırsınız.